Boerenerfvogels
Deze activiteiten zijn ontstaan vanuit de hobby van Hans Veurink. Het blijft boeiend om de vogels van het boerenerf te volgen. Het steenuiltje fotografeerde Hans op een vroege ochtend bij een schuurtje in de omgeving van Achterveld. De jonge boerenzwaluwen sperren de bek wijd open, wachtend op voedsel in aantocht. Een grote groep boeren en burgers biedt hen nestgelegenheid, plaatst eventueel kunstnesten, laat schuren open staan, neemt een paar maanden de overlast van uitwerpselen voor lief.
Op een agrarisch bedrijf waar een nieuwe stal gebouwd werd, bleef een hoop zand liggen met een steile zijwand. De oeverzwaluwen wisten dit in het voorjaar van 2008 meteen te ontdekken en al snel zaten er meer dan 60 nestgangen. Het boerengezin was enthousiast over de nieuwe bewoners op het erf en liet tijdens een open dag van de agrarische natuurvereniging grote groepen bezoekers meegenieten van deze levendige vogels. Zo kan spontaan en onverwacht iets leuks ontstaan.
Het timmeren en plaatsen van uilenkasten en kunstnesten voor zwaluwen, het inventariseren van nesten en het verstrekken van informatie aan boeren en burgers. Dit alles zijn vrijwilligerstaken waar veel enthousiastelingen hun tijd in steken. Zo is er rond Achterveld een actieve werkgroep "uilen en zwaluwen" die veel goed werk verricht. Dit alles levert veel enthousiasme en betrokkenheid. Activiteiten voor boerenerfvogels zijn niet alleen van belang voor de vogels zelf maar versterken ook de band tussen boeren en burgers.
Veurink projecten kan een rol vervullen als er behoefte is om het werk van de vrijwilligers te structureren en beter te organiseren. Hier liggen vaak taken die de mogelijkheden van een vrijwilliger overstijgen. Denk aan het werven en opleiden van nieuwe vrijwilligers, het verzorgen van PR en communicatie, het verwerken van telgegevens over broedgevallen en territoria. Dit kan door Veurink projecten gecoördineerd en ondersteund worden met een projectmatige aanpak.